Reflexologie Groningen

Kanker

Als je al een tijdje klachten hebt en je krijgt dan te horen dat je kanker hebt, lijkt het leven stil te staan. Allerlei emoties vliegen door je heen en je komt in de medische mallemolen. Rust krijg je niet en je in korte tijd hele belangrijke beslissingen nemen. Beslissingen die je eigenlijk helemaal niet wilt maken. Informatie tot je nemen is lastig en voor dat je het weet word je geopereerd of krijg je medicatie. Je lichaam wordt behandeld en je kunt niet zo veel meer dan hopen dat alles goed gaat. De medicatie van chemo, hormoontherapie of bestraling werken tegen de kanker maar hebben ook onbedoelde bijwerkingen. Vermoeidheid, misselijkheid en andere klachten zorgen er voor dat het een zware tijd is. Specifieke reflexzonebehandelingen kunnen deze klachten in veel gevallen sterk verminderen waardoor het allemaal minder zwaar wordt, zodat je nog wel “redelijk gewoon” je leven “leven” kan. Als het allemaal beter gaat en je mag stoppen met de behandeling, kunnen speciale reflexologiebehandelingen bevorderen dat de afvalstoffen van de medicatie sneller worden verwijderd. Tevens wordt het immuunsysteem weer gestimuleerd en geactiveerd, waardoor de vermoeidheid sterk verminderd en je lichaam weer eerder fit is. Emoties van schrik en angst door de diagnose kanker, het verlies van gezondheid, het verdriet, het gevoel dat je lichaam je in de steek laat. Dit zijn de eerste emoties die boven komen. Maar als je dit niet kunt delen met iemand, dan is het gehele proces maar weer gezond worden of acceptatie naar afscheid nemen nog veel zwaarder, dan het al is. Om dit proces te verlichten bestaan er allerlei massage die ondersteunend kunnen werken. Open_rondom Hoe werkt het: Als je contact opneemt, stuur ik je een intakeformulier. Deze vragenlijst kun je thuis invullen en terugsturen of meenemen. Tijdens het eerste consult zullen we samen de intake bespreken. De massage wordt aangepast aan de fase en behandeling waarin jij je bevindt en je lichamelijk klachten en conditie op dat moment. Als je klaar bent met de behandeling, moet je nog wel steeds naar het ziekenhuis voor controle. Je kunt nog klachten hebben van de behandeling, bijvoorbeeld een slechte conditie en of veel vermoeidheid. Ook hiervoor zijn er speciale reflexzonemassages die een ondersteunende rol kunnen spelen, zodat je minder moe bent en je immuunsysteem beter gaat werken.

Lymfedrainage

Borst kanker is een van de meest voorkomende kankers op dit moment. 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 1014 mannen krijgen borstkanker. Ongeveer 20% van deze mensen ontwikkelen secundaire lymfeoedeem, na behandeling voor de borstkanker. Lymfeoedeem wordt gedefinieerd als weefselzwelling, wat veroorzaakt wordt omdat het lymfesysteem de lymfe niet goed kan afvoeren. Na borstkanker kan je best wel moeite hebben om je nieuwe lijf te accepteren. Maar het wordt erg lastig om je veranderd lichaamsbeeld te accepteren door dat je arm(en) opgezwollen zijn. Niet alleen dat je zelfbeeld van veranderd is, maar je hebt er veel last van. Kleding kopen is lastig, maar je bewegingsvrijheid wordt beperkt en dit is nog lastiger. Het niet meer goed kunnen liggen in bed Onderzoek toont aan dat de mensen met lymfeoedeem het als een vermindering van levenskwaliteit ervaren. Erg lastig dat er nog steeds geen goede therapie is tegen lymfezwelling. Reflexologie heeft door studies aangetoond dat door het masseren van de lymfezones op de voeten er veel verbetering kan optreden.

Er zijn meerdere vormen van kanker die lymfeoedeem veroorzaken, maar ook door bestraling kunnen de lymfevaten en of klieren beschadigd worden. Lymfeoedeem kan dus overal op het lichaam ontstaan. Hoe werkt het? Als je armen of benen gezwollen zijn dan is het goed te meten voor en na de behandeling hoeveel vocht er wordt afgevoerd. Meestal is het grootste resultaat te meten na de eerste of tweede massage. Daarna gaat het langzamer, toch blijkt uit de studie dat na elke massage de zwelling verminderd.

Het onderzoek wordt geleid door de Cardiff Metropolitan University, gefinancierd door Tenovus kanker liefdadigheid en is gebaseerd op de Reflexology Lymph Drainage, onderzocht en ontwikkeld door Sally Kay. Doelen en doelstellingen : Om het gebruik van de RLD (reflexologie lymfatische drainage) techniek te onderzoeken als een precisiebehandeling voor de vermindering van lymfeoedeem, zwelling van de arm na behandeling voor borstkanker. Methode Als onderdeel van een bachelorproject werden zes deelnemers met eenzijdig secundair lymfeoedeem aangeworven uit een kankerzorgorganisatie in Zuid-Wales. De deelnemers kregen vier opeenvolgende wekelijkse reflexologie lymf drainage (RLD) behandelingen.

 

Complementaire behandelingen zijn geen vervanging van de reguliere behandelingen.